Momo — More Monitoring Action in the EU
Search
Close this search box.

Чекор 5

Побарајте ги податоците (или создадате ги податоците)

Разбери

Што ако не ги пронајдете податоците? Побарајте ги! Податоците можеби не се секогаш достапни на веб-страницата или порталите на институциите. Во овој случај, потребно е да се побара од институцијата да ги објави податоците или да ги направи достапни за следење. Можете да користите специфична алатка за транспарентност наречена барање за слободен пристап до информации (Закон за слобода на информации), која денес е присутна во 119 земји низ светот и дозволува пристап до какви било информации од важност за јавноста. Користејќи го овој формулар, можете директно да го искористите вашето право да знаете.

Исто така, постои уште една можност да имате повеќе достапни податоци, а тоа е создавање граѓански податоци со вашата група. Граѓанските податоци можат да бидат од многу поинаква природа од институционалните податоци: можат да пополнат дел од институционалните податоци кои недостигаат а требало да бидат веќе објавени, да создадат податоци што сè уште не се собрани или да имаат вредност што е првенствено политичка и дополнителна на јавните податоци кои веќе постојат.

Искуство

За да го испрати вашето барање за слободен пристап до информации до институциите и јавните власти, групата може да се потпре на некои здруженија кои веќе се занимаваат со пристап до информации во вашата земја, како што се:

AskTheEU за Европска Унија

MaDadaво Франција

FragDenStaat во Германија

FoiaPop во Италија

Slobodenpristap или Aspiво Северна Македонија

AccessInfo во Шпанија

Во рамките на активноста ќе најдете поопшти индикации кои важат за сите земји.

Во однос на создавањето граѓански податоци, наместо тоа, групата може директно да го реши проблемот што го следи преку одредени активности. На пример, тие можат да вршат мониторинг посети за да ја проценат состојбата на јавен парк, пат или нова зграда (библиотека, училиште итн.), правејќи фото-извештаи и видеа. Тие исто така можат да интервјуираат јавни службеници, експерти, граѓани итн., како и да извлечат и организираат податоци содржани во официјални документи и извештаи достапни на интернет.

Делувај