Momo — More Monitoring Action in the EU
Search
Close this search box.

Чекор 12

Вклучи се: Сега си активист

Разбери

Патот што го поминавме досега ни овозможи да собереме знаења, вештини и решителност да инспирираме позитивна промена: вие сте само еден мал чекор од тоа да станете активист! Ја прославивме нашата различност и научивме како таа ја зајакнува нашата колективна моќ. Видовме како технологијата може да се користи за транспарентност и бевме сведоци што заложбата може да стори за општото добро. Искуството во нашата мала заедница ни овозможи да идентификуваме што можеби не функционира и како е корисно и неопходно да се обидеме да го подобриме за доброто на сите. Значи, заедно можеме да бидеме креатори на промени, чекор по чекор. И запомнете, вашите постапки имаат ефект на бранување. Со тоа што ќе станете граѓанин кој следи (мониторинг) и ќе работите кон позитивни промени, ќе ги инспирирате другите да го сторат истото.

Искуство

Како што ветивме од самиот почеток, она што го презедовме е прв обид да споделиме информација за прашањата на транспарентноста, интегритетот и граѓанскиот мониторинг, ставајќи го во центар, капацитетот на младите за акција. Овој пат беше, по сите намери и цели, подготовка за активизам. Следниот и последен чекор може да биде само да ги охрабрите младите што сте ги обучиле да станат граѓански протагонисти на нивните населби, градови и региони или да се посветат на сложени предизвици преку објективот на граѓанскиот мониторинг. Тие можат да најдат групи, здруженија, невладини организации со кои ќе соработуваат за граѓанско учество, дури и надвор од индивидуалната акција за следење.

Како да го направиш тоа? Можете да ги пребарувате на друштвените мрежи или да побарате некои предлози директно од луѓето со кои сте имале интеракција за време на процесот на следење.

Ова не е крајот на нашето патување, туку зачеток на ново движење. Да се ангажираме за колективните интереси, за доброто на сите!

Делувај